Sıkça Sorulan Sorular, 29.04.2024

Yurt Dışına Seyahat Edecek Vatandaşlarımız için Konsolosluk Rehberi

Yurt dışına seyahat edecek tüm vatandaşlarımız için hazırlanan Konsolosluk Rehberi’ni http://www.mfa.gov.tr/yurt-disina-seyahat-edeceklere-konsolosluk-rehberi.tr.mfa
sayfamızda inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

- İran’a turistik amaçlı seyahat etmek istiyorum. Nelere dikkat etmem gerekir?

İran’da bankamatik, kredi kartı vs. kullanamazsınız. O yüzden yeteri miktarda nakit paranızın mevcut olmasına dikkat etmelisiniz. İran’da bulunduğunuz süre içerisinde ailenizle sık sık temas kurmalı ve durumunuz hakkında bilgi vermelisiniz. Pakistan sınırına yakın bölgelere (özellikle Zahedan) seyahat etmemeniz güvenliğiniz bakımından önemlidir. İran’ın kanunları gereğince özellikle hanımların hicaba uygun giyinmeleri gerekmektedir.

-İran’a girişte vatandaşlarımızın üzerlerinde bulunan dövizi beyan etme zorunluluğu var mıdır?

İran’a girişte üzerinizde bulunan paranın mutlaka deklare edilmesinde yarar bulunmaktadır. İran Merkez Bankası, 5000 Dolar üzerindeki dövizin ülkeye getirilmesiyle ilgili olarak bir genelge yayımlamıştır. Buna göre, “yolcu başına 5.000 Dolar (karşılığı döviz veya yerel para birimi) ve üzeri dövizin ülkeye getirilmesi sırasında bankadan temin edilecek döviz bildirme formunun doldurulması gereklidir. Aynı şekilde yolcu başına 5.000 Dolar (karşılığı döviz veya yerel para birimi) ve üzeri dövizin ülkeden çıkarılması sırasında da ilgili bankanın bildirim formunun gönderilmesi zorunludur. Yolcu, sözkonusu bildirim formunu hesabı olduğu bankadan veya döviz temin ettiği döviz satış bürolarından temin edebilir.

VİZE/İKAMET

Türkiye-İran arasında vize durumu nedir?

Türk vatandaşları İran’a her girişte 90 gün turistik olarak kalabilirler. 90 günü aşmaları halinde para cezası ödemeleri ve Emniyet makamlarından çıkış vizesi almaları gerekmektedir.

İran vatandaşları Türkiye’de 180 gün içinde 90 gün kalabilirler. Süreyi aşmaları halinde para cezası ödemeleri gerekmektedir. Ödememeleri halinde 5 yıl gibi bir süre giriş yasağına tabi tutulmaktadırlar.

- Türkiye'de turist olarak kaç gün kalabilirim. Süremi aşarsam ne olur?

Türkiye'de 180 gün içinde en fazla 90 gün kalabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz husus, 90 gün/3 ay zamanlamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bazı ayların 31 gün olması cihetiyle, 3 ay olarak hesapladığınız süre bazen 92-93 güne çıkabilmekte ve dolayısıyla süre aşımı nedeniyle süreli giriş yasağı ve para cezası uygulanmaktadır. Süre aşımınız sözkonusu ise, Türkiye’den çıkış yaptığınız sırada öngörülen para cezasını derhal ödemeniz tavsiye olunur. Aksi takdirde 5 yıl gibi bir süre giriş yasağı uygulanmaktadır.

- Türkiye'de nasıl ikamet alabilirim?

Türkiye'de bulunma amacınıza göre (çalışma, öğrenim v.s.) İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne başvurarak ikamet izni talebinde bulunabilirsiniz.

- Türkiye’den gayrimenkul satın alırsam, ikamet iznini nasıl alabilirim?

Ülkemizde taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinilmesi, söz konusu yabancıya doğrudan ikamet izni verileceği anlamına gelmemektedir. Bu çerçevedeki ikamet izni başvuruları İçişleri Bakanlığı’nca ayrıca değerlendirilmektedir.

- Türkiye'de ikamet ediyorum. Eşimi, çocuğumu, annemi, babamı, kardeşimi davet ederek onlara ikamet alabilir miyim?

www.visa.gov.tr adresinden gerekli başvuruyu yapıp, temsilciliklerden randevu alırsınız. Randevu zamanı, yakınınızın temsilciliklere gerekli belgelerle (Türkiye'de bir noterden yakınınız için alacağınız davetname, vize başvuru formu, biyometrik resim, pasaport ve fotokopisi) başvurması halinde talebi değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

Türkiye’de bulundukları sırada da doğrudan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız mümkündür.

- Çocuğumu Türkiye'de ilköğretimde/ortaöğretimde okutmak veya Türkçe dil kurslarına göndermek istiyorum. Öğrenci vizesini nasıl alabilirim?

www.visa.gov.tr adresine girerek vize başvurusunda bulunarak temsilciliklerimizden randevu alabilirsiniz. Randevu günü, belgeleriniz (Dil kursu kayıt belgesi, en son bitirilen okulun belgesi, adli sicil belgesi, mali durum belgesi, taahhütname) birlikte temsilciliklere çocuğunuzla birlikte müracaat edersiniz. Başvurunuz yaklaşık 1,5 ayda sonuçlanacak olup, olumlu olması halinde verilecek vizeyle Türkiye'ye giriş yaparak bir ay içerisinde ikamet almanız gerekmektedir. Çocuğun Türkiye’de eğitim görmesi ve ikamet etmesi için anne ve babanın muvafakatname vermesi gerekmektedir.

- Öğrenim/çalışma vizesi aldım. Vize bitiminde tekrar İran’a gelerek vize almam mı gerekiyor?

Büyükelçilikten aldığınız vizeyle Türkiye'ye giriş yapar ve 1 ay içerisinde ikamet tezkeresi alırsınız. Koşullarınız devam ediyorsa, bu tezkerenin süresinin bitiminden önce Göç İdaresine başvurarak temdit ettirirsiniz. Vizenin tekrar alınmasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

- Pasaportumun iki ay süresi var. Türkiye'de bir hafta kalacağım. Girişimde sorun olur mu?

İran vatandaşları en az 5 ay geçerli pasaportla Türkiye’ye giriş yapabilir.

ÇALIŞMA İZNİ

-Öğrenci ikameti çalışma hakkı verir mi?

Öğrenci ikameti çalışma hakkı vermemektedir. Ayrıca çalışma izni almanız gerekmektedir. Öte yandan, çalışma izninizle öğrenim ikameti almadan öğrenim görebilirsiniz.

- Türkiye'de şirket kurmak için ne yapabilirim?

Türkiye'de bu işleri yürüten danışmanlık şirketleri olduğu gibi, bir avukat, muhasebeci veya mali müşavir yardımıyla şirket kurabilirsiniz. Bu işlemler için Türkiye’ye giderken, beraberinizde, adresinizi ispatlayan belge ile nüfus cüzdanı ve pasaportunuzun tasdikli tercümelerini de götürmenizde yarar bulunmaktadır.

- Çalışma vizesini nasıl alabilirim?

Öncelikle www.visa.gov.tr adresi üzerinden ön başvuru yapmanız gerekmektedir. Çalışacağınız şirketle aranızda düzenlenen iş sözleşmesi (şirket ortağı olanlardan iş sözleşmesi talep edilmemektedir), şirketin faaliyet belgesi, Ticaret Sicili Gazetesi, iş sözleşmesini imzalayan yetkilinin imza sirküleri, vize formu, bir adet 5*6 ebatlarında biyometrik fotoğraf, pasaportun aslı ve fotokopisi ile Büyükelçiliğe müracaat ettiğiniz gün içerisinde e-posta adresinize bir referans numarası gönderilecektir. Bu referans numarasını ivedilikle çalışacağınız şirkete bildirmelisiniz. Türkiye'de çalışacağınız şirket tarafından online başvuru yapılması ve ardından kanunda öngörülen bilgi ve belgelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na iletilmesi gerekmektedir. Çalışma izin başvurusu normal koşullarda 1,5-2 aya kadar sonuçlanmaktadır. Büyükelçiliğe olumlu sonuç ulaştığı zaman pasaportunuzla müracaat ettiğiniz takdirde, ortalama 3 gün içerisinde çalışma vizesi alırsınız. Bu vizeyle Türkiye'ye giriş yapar ve ivedilikle adres beyanında bulunursunuz. Detaylı bilgi için www.csgb.gov.tr ve www.goc.gov.tr web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

- Öğretim Görevlisi çalışma izni ve ikametini nasıl alabilirim?

Öncelikle YÖK'den çalışma izni alınması gerekmektedir.

www.visa.gov.tradresi üzerinden ön başvuru yaparak temsilcilikten randevu almanız gerekmektedir. Çalışma izni ve ikamet alabilmeniz için, çalıştığınız üniversite ile aranızda düzenlenen çalışma sözleşmesi ve YÖK tarafından düzenlenen izin belgenizle birlikte “çalışma izni ve vize” başvurusunda bulunursunuz. (Bakınız Çalışma vizesi nasıl alabilirim?)

- Doktor/Hemşire olarak çalışma izni nasıl alabilirim?

Öncelikle çalıştığınız sağlık kuruluşu vasıtasıyla Sağlık Bakanlığı’ndan çalışma izni alınması gerekmektedir.

www.visa.gov.tr adresi üzerinden ön başvuru yaparak temsilcilikten randevu almanız gerekmektedir. Çalışma izni ve ikamet alabilmeniz için, çalıştığınız sağlık kuruluşu ile aranızda düzenlenen çalışma sözleşmesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen izin belgenizle birlikte “çalışma izni ve vize” başvurusunda bulunursunuz. (Bakınız Çalışma vizesi nasıl alabilirim?)

VATANDAŞLIK

- Türkiye'de çifte vatandaşlık var mı?

Türkiye yasaları çifte vatandaşlığı kabul etmektedir.

- İran'da çifte vatandaşlık var mı?

İran yasaları çifte vatandaşlığı kabul etmemektedir.

- İran vatandaşıyım. Çocuğum Türkiye’de doğarsa Türk vatandaşı olur mu?

Türkiye'de dünyaya gelmek vatandaşlık hakkı vermemektedir. Doğan çocuğun Türk vatandaşı olabilmesi için anne veya babasının Türk vatandaşı olması gerekmektedir.

- Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını nasıl kazanırım?

Türk vatandaşı ile evlenen yabancılar, 3 yıl boyunca birlikte yaşamaları halinde evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına giriş için başvuru yapabilirler. Birlikte İran'da ikamet ediyorsanız, Büyükelçiliğe, Türkiye'de ikamet ediyorsanız ilgili Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. (www.nvi.gov.tr)

- Türk vatandaşı bir bayanla evlendim. Evlendikten sonra eşim İran pasaportu da aldı. İran'a giriş ve çıkışta Türk pasaportunu kullanabilir mi?

Yabancı kadınlar İranlı erkeklerle evlenmekle İran vatandaşlığını da kabul etmiş sayılırlar ve kendilerine İran kimlik ve pasaportu verilir. Dolayısıyla İran'a giriş ve çıkışlarda İran pasaportu kullanmak zorundadırlar. Aksi Türk pasaportları İran makamlarınca ellerinden alınır ve İran pasaportu almaları telkininde bulunulur. Bu işlemler de bir süre alacağı için mağduriyet yaşanabilmektedir.

- İranlıyım, Türkiye'de çalışıyorum. İkametim var. Türk vatandaşı olabilir miyim?

Türkiye'de kesintisiz 5 yıl ikamet ettikten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunmanız mümkündür.

- Annemden/babamdan dolayı aynı zamanda Türk vatandaşı bir İranlıyım. İran'da askerliğimi yaptım/yapmış sayıldım. Türkiye'de de askerlik yapacak mıyım?

Aynı zamanda İran uyruklu Türk vatandaşları, İran'daki askerlik durumlarına bakılmaksızın Türkiye'de askere alınmaktadır.

- Çift uyruklu olduğum için askerliğim 38 yaşıma kadar ertelendi. Bu süre zarfında dövizli askerlikten yararlanabilir miyim?

Dövizli askerlikten yararlanabilmek için, Yurtdışında çalışma ve oturma izniyle en az 1095 gün bulunulması gerekmektedir. Nüfus kütüklerimizde çifte vatandaşlıkları kayıtlı olan İran vatandaşları İran Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak hizmet cetveli ve çalıştıkları işyerlerinden alacakları Çalışma Belgesi ile Büyükelçiliğe başvurmaları halinde işçi olarak ertelemesi yapılabilmekte ve akabinde dövizli askerlikten yararlanabilmektedirler.

EVLİLİK

- Ben Türk vatandaşıyım. İran vatandaşıyla Konsoloslukta evlenebilir miyim?

Eşlerden her ikisinin de Türk vatandaşı olması halinde Konsoloslukta evlenme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, nüfus idarenizden alacağınız evlenme ehliyet belgesi ve nüfus cüzdanınızı Farsçaya tercüme ettirerek İran’ın Türkiye’deki temsilciliklerinde onaylatırsınız. İran evlenme idaresiyle görüşerek talep edebilecekleri ilave belgeleri temin ederek evlenme işleminizi İran makamları önünde gerçekleştirebilirsiniz. Akabinde Büyükelçiliğimize müracaat ederek evlilik tescil işlemi yaptırırsınız.

- Ben İran vatandaşıyım, nişanlım başka bir devletin vatandaşı. Türkiye’de nikâh kıyabilir miyiz? Beraberimizde hangi belgeleri götürmeliyiz?

Nüfus idarenizden alacağınız Türkiye'de evlenmenizde sakınca olmadığını belirten fotoğraflı evlenme ehliyet belgesi/bekârlık belgesi, nüfus cüzdanı ve pasaportun Türkçeye tercüme edilmesi ardından İran Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçiliğimize onaylatarak Türkiye'deki Evlendirme İdarelerine başvurarak nikâh işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, bazı Evlendirme İdareleri Türkiye'deki İran temsilciliklerinden bekarlık belgesi/evlenme ehliyet belgesi talep etmektedir. Dolayısıyla Türkiye'deki İran temsilcilikleri ile temas etmeniz önem taşımaktadır.

EĞİTİM

-Türkiye'de Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora yapmak istiyorum. Nasıl başvurabilirim?

Her üniversitenin öğrenci alma prosedüründe farklılıklar olabileceği cihetle, www.yok.gov.tr veya www.osym.gov.tr ve bu adreslerde listeleri bulunan üniversitelere şahsen veya posta/eposta yoluyla başvurulabilir.

- Türkçe öğrenmek istiyorum. İran’da Türkçe Dil Kurslarınız var mı?

Türkçe öğrenmek isteyenler, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkçe kurslarında Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenme imkânı bulabilmektedirler. Detaylı bilgi için https://tahran.yee.org.tr/fa

web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

NOTERLİK

- Türk vatandaşıyım. Konsoloslukta vekâlet, imza sirküsü vs. gibi noterlik işlemi yaptırabilir miyim? Ne tür belgeler getirmeliyim?

Nüfus cüzdanınız ve bunu destekleyen pasaportunuz, 3 adet fotoğrafınız, vekâlet vereceğiniz şahsın kimlik bilgileri ve vekâletin konusuna göre diğer bilgi/belgelerin yanınızda bulunması gerekmektedir. Bu işlemleri tüzel kişilik adına yapmak istemeniz halinde, yetki belgelerinizin orijinallerinin de beraberinizde olması gerekmektedir.

- İran vatandaşıyım. Konsoloslukta vekâletname/imza sirküsü yaptırabilir miyim?

İran vatandaşı (tüzel kişilik noterlik işlemi yapılamamaktadır) olarak noterlik işlemi yaptırabilirsiniz. Ancak, Türkçe diline hakim olmanız gerekmektedir. Öte yandan, yabancı olmanız hasebiyle sizden ilave belge, bilgi, şahit vs. talebinde bulunulabilinir. Bu çerçevede, noterlik işleminizi kendi ülkeniz noterlerinde gerçekleştirerek Büyükelçiliğimizde onaylattırmanız sizin için daha pratik olacaktır.

- Türkiye’de ev satın almak için nasıl vekâletname düzenlettirmeliyim?

İran makamlarınca fotoğraflı vekâletname düzenlettirerek Türkçeye tercüme ettirsiniz, İran Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçiliğimize onaylattırarak vekilinize gönderebilirsiniz.

TRANSİT TAŞIMACILIK

- TIR Şoförüyüm. İran’a veya İran üzerinden başka ülkelere yük taşıyorum. Ne gibi bir sorunla karşılaşırım?

İran’a giriş yapacağınız sınır kapılarında işlemleriniz, nakliye şirketlerinin anlaştığı iş takipçilik firmaları tarafından takip edilir. Pasaportunuzun süresini, giriş-çıkış damgalarını, yakıt kotanızı, kasko sigortasını, transit gideceğiniz ülkenin vizesini kontrol etmelisiniz. İran içerisinde seyahatinizde trafik kurallarına uymanız, hız limitinize göre hareket etmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu ülkede misafir olduğunuz için gerek görevlilerle, gerek halkla yanlış anlamalara mahal vermeyecek şekilde temas kurmanız, özellikle sivil kişilerin evrak ve paranızı kontrol etmek istemeleri halinde kimliklerini mutlaka incelemeniz, kuşkulanmanız halinde telefonla size en yakın Konsolosluğu (Tahran, Tebriz, Urumiye, Meşhed) aramanız yararlı olacaktır. Öte yandan, ülkemiz ile İran sınırlarına ilaveten, İran-Türkmenistan sınır kapılarında zaman zaman aşırı yığılmalar görülebilmekte, sıkıntılar yaşanmaktadır.

Diğer sorularınız için Embassy.tehran@mfa.gov.tr

adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Atatürk

Pazar - Perşembe

09:00 - 18:00

KONSOLOSLUK ŞUBESİ MÜRACAAT KABUL SAATLERİ : 09:00 - 11:00 ARASIDIR.
5.12.2024 5.12.2024 Hz. Fatemeh Zehra'nın Ölüm Yıldönümü
1.01.2025 1.01.2025 Yılbaşı
14.01.2025 14.01.2025 Hz.İmam Ali'nin Doğum Yıldönümü
28.01.2025 28.01.2025 Hz. Muhammed'in Peygamberlik mertebesine ulaşması
10.02.2025 10.02.2025 Devrim Yıldönümü
14.02.2025 14.02.2025 Hz. Mehdi'nin doğum yıldönümü
19.03.2025 19.03.2025 Petrolün Millileştirilmesi
21.03.2025 24.03.2025 Nevruz (4 gün)
22.03.2025 22.03.2025 Hz. Ali'nin Ölüm Yıldönümü
31.03.2025 1.04.2025 Ramazan Bayramı (İran'da son anda bayram tarihi ileri ya da geri alınabilir) 2 gün
1.04.2025 1.04.2025 İran İslam Cumhuriyeti Günü
2.04.2025 2.04.2025 Doğa Günü
23.04.2025 23.04.2025 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
24.04.2025 24.04.2025 Hz. İmam Jafar Sadegh'in Ölüm Yıldönümü
19.05.2025 19.05.2025 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
4.06.2025 4.06.2025 İmam Humeyni'nin Ölüm Yıldönümü
5.06.2025 5.06.2025 15 Hordad Ayaklanması
6.06.2025 6.06.2025 Kurban Bayramı
14.06.2025 14.06.2025 Ghader-e Khom Bayramı
5.07.2025 5.07.2025 Tasooa
6.07.2025 6.07.2025 Ashoora
15.07.2025 15.07.2025 Demokrasi ve Milli Birlik Günü
14.08.2025 14.08.2025 Arbain (İmam Hüseyin'in Ölümünün 40. Günü)
22.08.2025 22.08.2025 Hz. Peygamberin Ölüm Yıldönümü
24.08.2025 24.08.2025 Hz. İmam Rıza'nın Ölüm Yıldönümü
30.08.2025 30.08.2025 Zafer Bayramı
1.09.2025 1.09.2025 Hz. Hasan Asgari'nin ölüm yıldönünü
1.09.2025 1.09.2025 Hz. Mehdi'nin imametinin başladığının yıldönümü
10.09.2025 10.09.2025 Hz. Muhammed'in doğum yıldönümü
10.09.2025 10.09.2025 Hz. İmam Jafar'in doğum yıldönümü
29.10.2025 29.10.2025 Cumhuriyet Bayramı